Ένα ρωμαϊκό street food αποκαλύπτεται στη Μαγιόρκα
Οι αρχαιολόγοι στη Μαγιόρκα αποκάλυψαν ένα ρωμαϊκό κατάστημα γρήγορου φαγητού. Η ανακάλυψη έφερε στο φως νέες λεπτομέρειες για τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες στην αρχαία πόλη Pollentia. Οι επιστήμονες εντόπισαν αυτά τα στοιχεία σε ευρήματα ηλικίας πάνω από 2.000 χρόνια.
Ο πυρήνας της ανακάλυψης: Ένας αρχαίος σκουπιδόλακκος
Οι ερευνητές βρήκαν έναν σκουπιδόλακκο βάθους τεσσάρων μέτρων. Αυτός ο λάκκος βρισκόταν δίπλα στα ερείπια ενός μικρού καταστήματος τροφίμων. Μέσα στον λάκκο, εντόπισαν κεραμικά θραύσματα, οστά ζώων και άλλα υπολείμματα. Με αυτά τα ευρήματα, χρονολόγησαν τη χρήση του χώρου ανάμεσα στο 10 π.Χ. και το 30 μ.Χ.
Τσίχλες στο ρωμαϊκό μενού
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν πολλά οστά από τσίχλες, μικρά ωδικά πτηνά. Διαπίστωσαν ότι οι Ρωμαίοι της Pollentia κατανάλωναν συχνά αυτά τα πουλιά. Ο Alejandro Valenzuela, επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε ότι τα ευρήματα δείχνουν πώς οι Ρωμαίοι συνδύαζαν εποχικά υλικά με γρήγορα και εύκολα γεύματα.
Η Pollentia και η street food κουλτούρα των Ρωμαίων
Οι Ρωμαίοι ίδρυσαν την Pollentia όταν κατέλαβαν τις Βαλεαρίδες το 123 π.Χ. Πολύ γρήγορα, η πόλη έγινε ζωντανό λιμάνι με ναούς, φόρουμ, νεκροταφεία και καταστήματα. Ένα από αυτά λειτουργούσε ως popina – ένα ρωμαϊκό street food σημείο. Οι κάτοικοι απολάμβαναν εκεί πρόχειρο φαγητό και κρασί.
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν έξι μεγάλους αμφορείς, ενσωματωμένους σε πέτρινο πάγκο. Αυτό το εύρημα αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο των ρωμαϊκών καταστημάτων φαγητού. Δίπλα στον πάγκο, ο σκουπιδόλακκος περιείχε κεραμικά απόβλητα, αλλά και οστά θηλαστικών, ψαριών και πουλιών. Τα υπολείμματα αυτά προσφέρουν σπάνιες πληροφορίες για τη διατροφή της εποχής.
Γιατί οι τσίχλες έγιναν τόσο δημοφιλείς;
Ο Valenzuela μελέτησε κυρίως τα οστά των πουλιών, εστιάζοντας στις τσίχλες. Βρήκε πολλά κρανία και στέρνα, αλλά σπάνια πόδια ή φτερά. Οι κάτοικοι προετοίμαζαν και κατανάλωναν τα πουλιά πριν πετάξουν τα υπολείμματα στον λάκκο. Σύμφωνα με ρωμαϊκές πηγές, κυνηγοί συνέλεγαν τα πουλιά με δίχτυα ή παγίδες. Μετά τα πουλούσαν σε εμπόρους, οι οποίοι τα μαγείρευαν και τα σέρβιραν σε παρόμοια καταστήματα.
Αποτελεσματικότητα και ποικιλία στην προετοιμασία
Οι Ρωμαίοι αφαιρούσαν το στέρνο από τις τσίχλες και τις ίσιωναν, ώστε να τις μαγειρεύουν γρήγορα στα κάρβουνα ή σε τηγάνι. Με αυτόν τον τρόπο, κρατούσαν το κρέας μαλακό και μείωναν τον χρόνο προετοιμασίας.
Τα κεραμικά θραύσματα δείχνουν ότι συχνά σέρβιραν τα πουλιά σε πιάτα, όπως και στα κανονικά γεύματα στο σπίτι. Επειδή όμως τα πουλιά ήταν μικρά και λόγω της φύσης του street food, οι πωλητές τα περνούσαν συχνά σε καλαμάκια ή ξυλάκια. Έτσι, οι πελάτες μπορούσαν να τα φάνε εύκολα στο χέρι.
Ένα πλούσιο ρωμαϊκό μενού
Εκτός από τα οστά των τσίχλων, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης οστά οικόσιτων κοτόπουλων και ευρωπαϊκών κουνελιών. Έτσι, γίνεται φανερό ότι το ρωμαϊκό μενού της εποχής δεν περιοριζόταν μόνο στα πουλιά, αλλά περιλάμβανε και άλλα είδη κρέατος. Συνεπώς, οι κάτοικοι επέλεγαν μια μεγάλη ποικιλία υλικών, γεγονός που αποδεικνύει τόσο τη δημιουργικότητα όσο και την ευελιξία της κουζίνας τους.

Ζωγραφική απεικόνιση μιας ζωντανής αγοράς street food στην αρχαία Pollentia της Μαγιόρκα, όπου Ρωμαίοι πολίτες αγοράζουν και απολαμβάνουν ψητά πουλιά και άλλα φαγητά από πάγκο σε υπαίθριο χώρο.
Η σημασία του street food στη ρωμαϊκή καθημερινότητα
Ο Valenzuela τόνισε ότι οι ρωμαϊκές πόλεις, όπως η Pollentia, προσαρμόζονταν στις εποχικές προμήθειες και στα τοπικά γούστα. Πολλές φορές, οι κάτοικοι ενσωμάτωναν το street food στην καθημερινότητά τους. Το γρήγορο φαγητό αποτέλεσε όχι απλώς μια διευκόλυνση, αλλά και βασικό στοιχείο της ρωμαϊκής ζωής στις πόλεις.

One thought on “Ρωμαϊκό fast food στη Μαγιόρκα: Τι έτρωγαν οι κάτοικοι της Pollentia πριν 2.000 χρόνια”